Верче, за това с липсата на адекватност си абсолютно права. Тук мисля, че не сме на различно мнение, а просто подаваме реплики и се допълваме една друга. Не е нормално да се тръшнем, че през зимата е зима и да не се сетим да отоплим сградите на училищата или работните места. Моето "негодуване" беше в подобна посока - разиграват хората като маймуни на "тука има, тука нема" - в това училище ще се учи, в другото - не, но това ще го научим вечерта в 18 ч., следейки като замаяни сайта на инспектората по образование - това е безумно! Аз нямам уклони към соц-носталгия, но представете си едно време в нашето детство - нима това беше възможно? Как тогава цял град някак научаваше навреме дали и кога ще учат децата, без компютри, смартфони и забоден нос в сайта на инпектората?
Друг е въпросът, че като не са отоплени сградите, не е нормално и да се иска от децата да седят там. Като ще са на студ, нека поне да са навън, където ще се движат и ще укрепват.
Цялата работа е тъпа и ме е яд, защото отново познах - още преди Коледа си мислех, че ще търсят начин да удъжат ваканцията с два дена, мислейки си за миналите вече 5-ти и 6-ти януари. Как познах ли? Елементарно. Ако удължат ваканцията, ще спестят от отопление.
Всъщност става дума за пари. Бюджетът като философия е просто нещо, главното тук е, че е на годишна база, както и че са важни фактически платените и получени пари. Имам предид следното: представете си, че сте директор на училище и имате, за да е по-лесно да смятаме, 1 200 000 лв. годишен бюджет, т.е. по 100 000 лв. на месец. От януари до ноември сте изхарчили 1 150 000 лв., случило се е, няма как. Бюджетът никога не стига, все изниква нещо непредвидено и т.н. За декември остават само 50 000 лв. и като се платят заплатите (а има и добавки за Коледа), няма пари за нищо друго. Какво да се прави? Обикновено се прави така: плащат се само заплатите, а всички други разходи се начисляват като задължения, т.е. плащането се отлага за януари - ток, отопление, телефон, транспорт, материали... всичко. Ако това беше нормално счетоводство на стопанско предприятие, за тока и телефона ще се отчете разход и задължение, но в бюджетното счетоводство касовият принцип (кое е платено) е водещ. С други думи, ако искам да отчета, че съм изпълнила бюджета или дори съм направила икономия, достатъчно е да отложа плащането. Ако платя сметката за декемврийския ток през януари, в бюджетното счетоводство това си е разход за януари. И познайте щом всеки директор на училище го прави, дали не се прави същото на равнище републикански бюджет.

И ето сега какво става - в януари има събрани много такива сметки за плащане, затова е важно да не натрупаме нови, защото пак няма да можем да "вържем" бюджета за новата година. Иначе в януари ще ни трябва двоен бюджет. :idea: Ако някак си в януари не се правят разходи, бюджетът ще ни стигне, да си платим декемврийските сметки. За целта обаче не трябва да отопляваме сградите, нали? Финансово е по-изгодно да се обявяват ваканции уж заради грип или лоши пътища, но не бива да казваме истинската причина - не искаме да трупаме нови сметки. Затова и "не могат" да отоплят сградите на училищата. Просто с външна причина е по-лесно - студът и снегът са виновни.