ПРОЛЕТ ли е във гората, ПРОЛЕТ има и в душата

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли

Re: ПРОЛЕТ ли е във гората, ПРОЛЕТ има и в душата

Мнение от Ванчето »

Момичета, как е минало външното оценяване, какво споделят децата...?
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Кеми има 20 от 20 точки. Каза, че било супер лесно :) .
Но мен, обаче, ме е яд, защото с този тип тестове нищо не проверяват. Да, има доста въпроси с отворени отговори, но при тях се проверява само смисъла на написания текст. Може да имаш правописна грешка на всяка дума и това не води до отнемане на точки. Не се отнемат точки още за неправилна пунктуация, за кратък и пълен член, за изпусната дума в диктовката,.... Кому е нужно това НВО в този му вид!?! Аз знам, де - на тези в МОН, за да ни хвърлят прах в очите колко добра е образователната ни система.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ха, Цони, че излязоха ли вече резултатите?!? :954 Браво на Кеми - независимо какво мислиш ти за вида на НВО, тя се е справила перфектно и това е факт!!! :326 :326 :326

Аз буквално нямах възможност да говоря с Бела за БЕЛ-а от вчера..... Всъщност можехме да говорим, но много ѝ се ядосах и още повече разсърдих за поредната безотговорност, която прояви спрямо мен и спрямо друг възрастен човек ииииии вече не знам какво точно да правя. Минах през доста фази. Сега ѝ се сърдя :1210 :1210 ...... За мое голямо съжаление днес тя сътвори поредния тотален хаус....., заради който промениха стартовия ред на танцовите групи във фестивала, в който нейната балетна школа взе участие.... Имам предвид, че толкова много се мота, така жестоко да закъсня, че по времето, по което трябваше да е изпълнението на нейната група, ние бяхме в задръстване на Цариградско шосе.... Аз бях притеснена и разревана в колата, а хореографката.... не знам как точно е обяснила факта, че..... е наложително да се измести стартовия ни номер.... Но направих една много сериозна крачка - когато хореографката ми се обади за пореден път и ние бяхме в задръстване в колата, аз дадох тела на Бела и ѝ казах, че аз не съм виновна за закъснението и няма да говоря с Виктория и няма да отговарям за тази излагация... Едва ли можете да си представите Бела колко притеснена и уплашена беше от факта, че трбява тя да се обяснява..... Смятам това за много добър опит за нея, защото аз такъв имам огромен..... доста пъти заради самата Бела..... Дано наистина е "друго, когато сам се опариш".......

Иначе...... взеха, че взеха..... първо място на този фестивал...... Но не танцуваха добре. Ако има гала в събота, се надявам танцът да се получи такъв, какъвто го познавам.

Аз се тормозя с направата на един сайт, който не става по никакъв начин - нито с добро, нито с лошо, нито с компромиси..... Зверски ме е яд.... но не за друго, а за това ,че съм допуснала да имам такива огромни незнания по материята, която ми харесва и с която искам да работя.... Трябва да ви кажа, че по цял ден чета документация на уърдпрес или плъгините, които използвам там. Ако не е документация, то са съпортни форуми, където има съвети от практиката. Запуснала съм 3 приложения, с които търся и бърникам из файловете и кода на сайта.... Истината е, че понякога го правя на сляпо..... защото просто не разбирам кое откъде идва... Но за това съм си виновна само аз.

Та.... това е причината да не пиша тук.... Или не ми се пише, или очите ми са на мармалад от постоянното взиране в екрана. Като за капак вчера получих много интересна слабост .... от сутринта главата ми беше като в менгеме - нещо много ме стягаше, гадеше ми се.... Но отмина, слава Богу..... Ама.... не ми беше ок. Мисля, че ми трябва почивка.....

Ами това от мен..... Дано не съм ви натоварила много.

Ванче, много гадно с тези проблеми, които имате в у-щето на Гого. Началната учителка е изключително важна. Може би - най-важната за всяко дете... В класа на Бела е точно обратно на това, което разказваш ти - на миналото зелено училище от преди 2 седмици децата се върнаха прегракнали..... не от друго, а от рев - последната вечер им е била прощална, пускали им "Един неразделен клас" (няколко пъти) и всички, вкл. и момчетата плакали на глас, че се разделят с класната..... било е много трогателно. Всички деца така разказваха.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Estel

Мнение от Estel »

Здравейте, Момичета!
Нещо много криво ми беше през последната седмица и кротичко си ви четях без да се обаждам. Благодаря ви, че ви има. :954

Cchery, на какъв танцов фестивал сте били днес? :954 "София твори"? Ема танцува класически балет. Ние бяхме днес на "София твори". Ще има гала в събота. :lol: Честито за наградата и нас ни наградиха :lol:.
Не й се сърди толкова на Бела. Разбирам те как се чувстваш. Аз самата цяла седмица се карам с Ема. Толкова ме ядоса в сряда, че крещях, като обезумяла по цялата къща. Чувствам се в пълна безизходица в такива моменти. Знам, че вероятно има и друг начин да решим проблема и да се случат нещата, които искам от нея, т.е. по един нормален и спокоен начин, но болката от това, че не мога да накарам нещата да се случат, е толкова голяма, че просто очите ми са заслепени и съзнанието ми е затворено да търси по-градивни варианти. :cry: После си казвам, че времето, което имам с нея изтича толкова бързо, че всъщност нямам време да й се сърдя, а трябва да търся усилено други начини на изразяване, за да ми се получат нещата. Цял живот съм искала да съм майка (и в крайна сметка това си е цяло чудо) и започвам да търся пътя отново :???: Майчинска шизофрения :1062
А ти си постъпила правилно. Върнала си й топката. Тя със сигурност си е извадила поука :954

И, да, облаците днес бяха приказни. Пълнолунието също. Беше много красива и топла нощ.

За външното оценяване не знам какво да кажа. Тя е спокойна и уверена. Според нея тестовете са изключително лесни. Била сигурна, че ще има максималния брой точки по БЕЛ. Казаха ни, че резултатите могат да се проверят в училището около седмица след теста.
И за мене е малко спорна ползата от тези тестове. Това че имат 6, за мен съвсем не означава, че са усвоили добре материала.

За да се избавя от унинието, което ме е налегнало тия дни, днес си купих "Малък наръчник по хюга". Гледам я от известно време и се чудех дали си заслужава. За нас центърът на всяка година е организирането на едно пътешествие. Подготвяме го близо година. Дестинациите ни тази година са Дания, Швеция и Норвегия, т.е. другото ми оправдание да дам толкова пари за книгата е подготовката на пътуването. Дори си мисля да я четем заедно с децата.

Не мога повече...спи ми се :) .
Лека и спокойна нощ :940 !
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

И аз споделям караница със сина ми. Вчера вечерта и аз, и Хри яко му се накарахме на Алекс. Много е пасивен и небрежен за нещо, което лично го касае. Нахокахме му. Но и му обяснихме защо сме му толкова ядосани и до известна степен разочаровани от поведението му. Дано е стигнало нещо и до разума му, а не само да е стигнало до сърцето му. Той е чувствително и добро момче като цяло, и общо взето има тенденцията да "изключва" напълно, когато му се повиши тон. Сега днес и аз от сутринта съм в чуденка как по-успешно да го възпитавам и отглеждам, без да се стига до викове, обиди, сълзи, кризи, които за мен са си по-скоро ексцесии и изключения, отколкото правило...

Иначе ето малко новини за Евровизия 2017:

Кристиан се класира за финала, въпреки скандала!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Момичета, какво стана сега?!? Повлякох крак.... :1062 :1062 за караници... Благодаря ви, Естел и Деси, че минахте и споделихте след мен..... поне малко ми се отсъви.... (думата идва от "съвест" и предлога "от", т.е. вече не ми е така съвестно - отсъвва ми се..... :1062 :1062 ). Но истината е, че вчера крещях като обезумяла, дори нарекох Бела с обидна дума.... Снощи, разбира се, се извиних за това, защото оценяйки трезво ситуацията, то аз като възрастен трябва да съм много над тези неща - говоря като поведение.

А какво всъщност стана?! Бела трябваше да е в читалището "Лиляна Димитрова" в 18 часа - облечена и гримирана. Там има танцов конкурс "София твори" и балетната школа, в който Бела танцува, щеше да участва. Вчера аз я спрях от английски - да не ходи следобеда, защото днес имат ВО по математика и прецених, че ще е много по-добре да е у нас, да си направи домашните за петък, да си реши 1-2 теста по математика и да се приготви на спокойствие за участието в танцовия конкурс. Аз се прибрах към 15 часа у нас. Бела тъкмо беше почнала да пише домашните си за днешния ден - по 3 предмета (математика, Човек и общество и английски - от допълнителния, където имат големи като обем домашни). Стана ми ясно, че от 1 до 3 часа... тя се е мотала, цъкала на тел или там каквото е правила, но не е учила!! Оки, казвам - в крайна сметка тя е много натоварена и на всеки би му писнала тази рутина в ежедневието - училище, домашни, английски, тренировки....... баси. В 3 часа с нея се разбираме, че до 4 тя ще напише всичките 3 домашни. От 4 до 5 часа ще реши 1-2 теста по математика, след което ще се приготви бързо за участие и към 5,20 ще излезем от нас. До Лиляна Димитрова са не повече от 4 км, но предвид адските задръствания в София точно по това време и то точно на Цариградско шосе, ако тръгнем в 5,20, ще стигнем съвсем навреме!!!!

Аз отидох в другата стая и заседнах пред компа и сайта, който правя - само да уточня, че това е работа, за която съм обявила оферта и съответно сума на клиента и не е просто да седя и да се балникам пред компа. В 17 часа поглеждам към часовника на компа - Бела не идва при мен да ми каже, че почва да се приготвя. В 17.05 - отново никаква я няма. В 17.15 все още не чувам каквито и да било признаци тя да се облича, гримира и т.н. за участие - да не говорим, че косата трябва да е вдигната по специфичен начин: 2 кокчета, върху които се закачат едни котешки уши :1062 . Да припомня - моят план беше да излезем в 17,20 от нас!!! Аз виждам и знам, че тя закъснява, но нарочно реших да я оставя сама да действа, защото предния ден, срядата, тя ми скрои абсолютно аналогичен номер - трябваше в 14 часа да сме при ортодонтката, а тя в 13,58 тепърва излезе от нас..... И това при положение, че още в 13,15 часа сме се чули, уточнили сме отново какво трябва да се направи - да си измие зъбите, почисти шините и т.н. и да излезе навреме!!! Е, не стана. В сряда не виках, но ѝ казах, че съм приключила напълно с това да я дърпам за ушите и да ѝ се случват нещата.......

Но.... очевидно нищо не стига до разума ѝ - Деска, ще ти повторя думите, които писа за Алекс!!! В крайна сметка малко преди 17,20 часа аз отивам в детската стая и какво мислите, че заварвам - Бела на телефона..... Била тъкмо станала да иде да провери колко е часа...... По земята разпрострени учебници, от които не е ясно дали е приключила дори с домашните. А сборникът по математика с тестовете за ВО седи неотворен, даже несвален от етажерката ѝ........ Т.е. за 2 часа и половина тя.... е написала (евентуално) само домашните си за петък, не е погледнала тестовете, да не говорим, че не е облечена и гримирана за участие..... Но за сметка на това държи тела си в ръце....... Аз съм повече от бясна, защото знам много добре за задръстванията по Цариградско шосе и знам, че...... няма да се справим да стигнем до 18 часа, ако не тръгнем навреме........ Е честно, хора, ....... не издържах!!! Не, просто.... не мога да ви го опиша.... Предния ден Бела имаше абсолютно същата издънка, и днес, когато чакаме това ѝ участие, когато на всички ни е готино, че тя излиза на сцена, че правят красиви неща, аз разбрах, че...... ние ще издъним цялата група, защото никога няма да стигнем навреме.....

Което и всъщност стана..... Съвсем ми се стъжни, когато вече в салона на читалището, водещият по някое време съобщи следното: "Разбрахме, че вече всички участници в група №.... са дошли и можем да пристъпим към техния танц"....... Т.е. нашата хореографка е помолила да променят реда в програмата само заради Бела и само, защото тя....... тя...... прояви абсолютно безбрежна безотговорност........

Ами това е..... бях много ядосана, разревана, обидена, разочарована..... Всичко, за което се сещате.... Всичко..... Като се прибрахме в нас, пъхнах 1 книга в раницата, взех си тела и слязох в парка да си чета на спокойствие - не исках да виждам никого.

Днес, разбира се, всичко ми е минало...., но не знам как да се справям с Бела в такива ситуации, защото те не са изключение, а по-скоро..... ежедневие!!!

Естел, абе..... ние сме били вчера по едно и също време на едно и също място :1069 :1069 . Ми да вземем вече и официално да се запознаем...... :lol: :lol: В коя школа танцува Ема?! :954 Бела е в балет "Алиса" с хореограф Виктория Стоянова.

Загледах ви дестинациите за тазгодишното пътешествие........ това са и мои много мечтани посоки! :954 Ще бъда изключително щастлива да споделяш тук или където ти е най-удобно за всичко, което видиш и преживееш там.......

ВО за 4-и клас..... буквално БЕЗМИСЛЕНО...... Но то и като цяло програмите до 4-и клас са такива..... Не разбирам защо 5 часа математика седмично, и само по 2 български език?!?!?!?! Че той английският е с повече ЗП-та!!!!!!! И накрая децата били неграмотни... Ми, нормално ми се вижда....

Айде, стига съм писала, че трябва да правя сайта...... Направо съм ебаси и пишман уебаджийка аз :1069 :1069 .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Чери, постъпила си по най-добрия възможен начин в тази ситуация. Поемането на отговорност е най-важното, на което искам да науча децата си.
Спомням си, че когато Сиси беше в детската градина (на около 4 години), с още две деца счупиха едно столче и трябваше да го платим. Тогава й казахме, че отговорността е нейна и тя трябва да си плати за столчето. Дадохме й пари назаем и тя после ни ги върна от сумата, изкарана от лазаруване.
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Чери, ако Бела не пожелае да се явява с точност на личните си ангажименти, ти няма какво да направиш. Айде, сега е малка, можеш да я подтикваш. Но след 2-3 години ще стане голяма, а после и още по-голяма - ако сама не развие желание и чувство за отговорност към ангажиментите си, ти няма да имаш власт да я принуждаваш. Психологическият ефект върху теб от постоянното напомняне изобщо не е тема на разговор, предполагам :) - ясно е, че всеки на твое място би изтрещял. Но ако няколко провалени сериозни ангажимента не са й урок, просто няма какво да се направи. Всички имаме приятели и познати, които са скарани с точността - предполагам всеки по различни причини :). Мисля, че на някои хора им идва отвътре да са точни, на други не им е толкова важно. Но мисля, че Бела най-добре ще се научи от собствените си грешки и провали, а не от съветите на родителите си :923 .
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

Привет,момичета!
И аз отдавна не се бях появявала,а от тогава се случиха много неща.
еДНОТО е,че от вече месец съм на нова работа,отново като сервитьор,но на много по-добро място и с доста по-голяма заплата.Надявам се нещата наистина да потръгнат,защото фирмата е голяма и имаш възможности за развитие,т.е моята цел в никакъв случай не е да работя това цял живот.Работя само вечер,за да мога през деня да съм с децата и това за сега ме устройва.Лятото смятам да кандидатствам отново,само че друга специалност и тази работа ще ми даде(надявам се)свободата да го направя,както физическата,така и финансова :mrgreen:
чета последните постове,които сте написали и смятам,че това е новата болест на нашето време-безхаберието.Виждам го дори в моите деца,които не са изключения.Безхаберието от това,да си оправят стаята и още куп неща.Ядосвам се понякога,говорим постоянно....резултатите са не особено обнадеждаващи,но все си повтарям,че може би и аз съм била така,просто сега го разглеждам от позицията на родител.Може би в стремежа си да ги предпазим от толкова много неща,самите ние възпитаваме "очакващи помощ и закрила"деца.Не знам....просто размишлявам :roll:
Ох,като цяло съм доста минорно,но Ивето в момента е с херп ангна и се чувствам някак скапана,чисто емоционално.Знам че ще мине,но все пак....
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Елисчееееее, страхотна новина си ни поднесла!!!! Поздравявам те сърдечно за решението ти да почнеш отново да учиш!!! Изключително много се радвам за това, което си направила за СЕБЕ СИ!!!! Браво! :326 :326 :326 :326 И пак БРАВО!!!! :324 :324 :324

Честита ти и нова работа - дано наистина ти дава всичко онова, заради което си предприела и тази стъпка!!! Имам спомен как веднъж тук беше написала колко много се притесняваш от големите промени в живота, защото си типичен козирог :D . Но ето сега те виждам смела и устремена и както е типично за едни други рогати зодии :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Ще стане! Ще се получи!!! Вярвай ми!!! Сега, освен че сме по-зрели, сме и родители, които възпитаваме...... А какво по-добро от това да възпитаваме с пример?!?! :) :)

Много се радвам за теб!
dexter написа:Чери, ако Бела не пожелае да се явява с точност на личните си ангажименти, ти няма какво да направиш.
......................................................................................................
Но мисля, че Бела най-добре ще се научи от собствените си грешки и провали, а не от съветите на родителите си :923 .
Да. Това е факт. И смятам да наблягам на това. Но, само в случай, че не въвличаме още една камара възрастни и отговорни хора в хаоса на нашите закъснения!!! Онзи ден ѝ дадох нагледен пример за безхаберието, с което създава неприятности. Но хореографката ѝ - тя заслужаваше ли това?!...... Не мисля..... Така - наистина..... ще я оставям да си греши колкото иска, но никога няма да спра да ѝ повтарям, че трябва да е отговорна спрямо останалите. При всяко едно положение. :954

И между другото..... не знам дали си е направила аларма за тази сутрин или не, но след половин час Бела е на тренировка. Станала е още в 9 часа. Закуси като сама си направи закуска. И преди 10 минути стана, за да се приготви и да тръгнем навреме - тя сама ми го каза........ без да я подканям :) :) .

Оставям ви, че да се облека и аз и да я закарам навреме. :329

Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Четейки последната страница се сещам за една фраза много стара и изтъркана: "Малки деца - малки проблеми, големи деца-големи проблеми".Не е лесно да си родител, но въпреки всичко написано тук и проблемите, която всяка има мога да кажа, че се справяте добре :940 Възпитаваме, понякога бъркаме, но важното е, че сме отговорни и търсим едекватни начини за справяне със ситуациите.
При нас нищо ново.Децата учат, аз им помагам с каквото мога, продължавам да се боря с уртикарията или по точно тя мен не знам :1044 Знам, че някъде там има решение за мен и ще го намеря.Към 20 май Симо ще пътува служебно за Китай и няма да го има около 10 дена.Ще ми е малко натоварено, но ще се справя.Днес Симчо(младши) се прибра за първи път сам от училище.Беше на математика.Борих се много дълго със страха за това, но е време да го оставя да порасне.
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Публикувай отговор