Лятото носи ни сполука и отново ще изпразним мечата хралупа

Свобода на словото
Заключено
Аватар
dexter
Философска система

Re: Пролет на вратата чука и отново ще изпразним мечата храл

Мнение от dexter »

Ох, пак проблем - да се обаждам ли на госпожата на Яна или да си замълча! Домашното по четене за понеделник е кратко съчинение на тема "какво означава "да слушам""! :1215 При положение, че се втрисам като чуя как "послушанието" е високо ценено качество у децата. И понеже Яна не е възпитавана да "слуша", знае ми отношението към въпроса и така лекичко ми подхвърля темата :). казах й да напише каквото смята, защото според мен слушането не е положително качество. Обаче според Яна госпожата очаква обяснение за нещо хубаво :). Ясно ми е, че няма да се разправям с госпожата, но се чудя как да постъпя спрямо тъпото домашно. Някакви идеи :)?
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

dexter написа:Ох, пак проблем - да се обаждам ли на госпожата на Яна или да си замълча! Домашното по четене за понеделник е кратко съчинение на тема "какво означава "да слушам""! :1215 При положение, че се втрисам като чуя как "послушанието" е високо ценено качество у децата. И понеже Яна не е възпитавана да "слуша", знае ми отношението към въпроса и така лекичко ми подхвърля темата :). казах й да напише каквото смята, защото според мен слушането не е положително качество. Обаче според Яна госпожата очаква обяснение за нещо хубаво :). Ясно ми е, че няма да се разправям с госпожата, но се чудя как да постъпя спрямо тъпото домашно. Някакви идеи :)?
Аз лично бих посъветвала детето ми да напише това, в което вярва. Ако в него има съмнение, ще изложа собственото си мнение без въобще да ме интересува какво очаква госпожата. Колкото по-рано се заявя като "костелив орех" :221 , толкова по-честна ще съм към околните. Пък за мен е важно да съм искрена. Декс, пиши после какво сте решили. :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Декс, разбирам какво преживяваш в момента, защото когато Алекс беше още в първи клас /значи преди 5 години/, на една родителска среща видях едно огромно закачено табло /в класната им стая!/ с два списъка - на положителни и на отрицателни качества.

И ... познай едно от "качествата", което се мъдреше сред ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ такива, кое беше?! :plezya se Именно!!! ПОСЛУШАНИЕТО !!! Направо тогава бях искрено възмутена, казвам ти. В моите представи това си е определено отрицателна черта. И веднага се сещам за българската поговорка за преклонената главица и сабята... А може би защото Южният ми лунен възел е в Овен и просто НЕНАВИЖДАМ да съм ПОКОРНА и послушна, направо .... :126

А сега по твоя казус: ако бях на твое място, бих се опитала да видя и двете страни на монетата :1044 В смисъл, че е ясно като бял ден /поне за мен/, че СЛЯПОТО ПОСЛУШАНИЕ и ПОДЧИНЕНИЕ на АВТОРИТЕТИ, само защото са такива, НЕ СА ДОБРИ КАЧЕСТВА и не бива да се стремим да бъдем такива. Е, кога пък е добре все пак да бъдем "послушни"? Ами... когато съветът идва от достоверен източник и когато информацията от него има резон, за наше истинско добро е, и т.н.

Макар че лично аз повече одобрявам УЧЕНЕТО ОТ СОБСТВЕН ОПИТ, все пак има неща /макар и малко/, за които децата все пак е добре да бъдат послушни /примерно спрямо роднина, учител, приятел/. Например, да те послуша, че не е добре да пресича улицата, тичайки. Или да внимава, когато си служи с нож. Да чете упътванията на лекарствата. Абе такива полезни неща от живота, които ако не ги правиш, можеш и да си навредиш. Знам ли и аз :1044

И ... Декс, много тъпо домашно!!! Наистина :922 И аз като Чери - пиши после какво сте решили, написала Яна и какъв е отзвукът /ако има такъв/ от учителката й! :524 Но моето мнение е: БЪДЕТЕ ЧЕСТНИ и се АРГУМЕНТИРАЙТЕ в съчинението. Поне аз така бих постъпила. Но риск има и ти сама знаеш какъв е той. ... Нали? :329
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Ver

Мнение от Ver »

Идеи викаш?
При нас случая е по Човек и природа.
Пишат в учебниците и още по-зле и учителите го преподават,
че имало НЕ жива природа - водата, почвата, облаците, камъните ...

Аз съм обяснила отдавна да децата, че всичко е Живо.
Ава може да общува с камъни,
чуваме земята, като спим на нея знем кога ни дава,
кога ни взима, настръхваме и се разплакваме на
Караджов камък ...

А те ще ми говорят пълни глупости ...
Аз питам децата: "Вие знаете ли кое е вярно?"
Знаят.
Оствавям ги изберат какво да напишат в тестовете/изпитване.
Те правят така, че да отговорят на очакванията,
Ако го напишат "правилно" ще имат по-добри оценки ...,
Абсурдно...

Те имат огромна нужда да са част от стадото.
Не им преча.
Проста гледам да правя и казвам, което мисля/чувствам,
и ги оставям да правят същото.

Не знам дори дали има правилно и грешно.
Аз сигурно бих оставила детето да напише каквото реши,
пък иначе бих обяснила, какво мисля по-въпроса.
Знам ли и аз?!
Понякога вкаравам много емоции и става по-зле :1062

А иначе за протокола - аз вече 2-седмица съм като парцал.
До сега не си спомням такова боледуване.
Явно имам нужда от сериозно пречистване ...
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вер, и при вас е аналогична ситуацията...
Но си права - живеем в общество. Понякога стадното чувство е полезно, в смисъл - носи ни ползи.
И все пак според мен важното е какво носим във вътрешното си АЗ, какво ние знаем, че е вярно, истинно, правдиво.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Добро утро!!!

Интересно сте се разписали всички. Хареса ми да чета. Аз мисля, че неслучайно тук останахме да си пишем шепа хора. Именно защото:
Ver написа:Те правят така, че да отговорят на очакванията,
Ако го напишат "правилно" ще имат по-добри оценки ...,
Абсурдно...

Те имат огромна нужда да са част от стадото.
сме противоположно на гореописаното от Верката и е доста трудно да оцелявам и на друго място, и сред други хора. И очевидно учим и възпитаваме децата си по аналогичния начин. За нашите деца е трудно да заемат позицията, на която сме. Както ни е било трудно и на нас на тяхната възраст. И не само - в момента те опитват абсолютно всичко, което светът им предлага. А това да си популярен е едно от най-примамливите "ученически състояния" :954 . Има случаи, в които послушанието също те прави популярен. Аз лично съм оставила Коко и Бела да изживеят всичко, с което ежедневието им ги среща. Това, разбира се, не означава, че не ме интересуват - напротив винаги съм там, където е мястото да разясня, да обясня и най-вече да добавя нещо от опита ми. Вече ми е пределно ясно, че за да станат успешни (моето разбиране за "успешен"), означава да минат всеки един житейски стадий от живота си.

Сега съм в офиса и чакам Бели да свърши занимателното състезание към школата ѝ по английски - ADVANCE Quiz League. Състави си отбор от още 3-ма съученици от класа и в момента се състезават с други отбори от същото ниво. :954 След което на денят ми тепърва му предстои да се развива по незнаен дори за мен начин. :222
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Няма нищо случайно.Ако щете вярвайте, но тези дни точно това "мъчи" душата ми.Никога не съм била част от стадото и за себе си съм решила, че ще е така! Още от училище си вървя така после и в църква си продължих така.Принципно знам, че вярата е удобен инструмент за манипулация и учене на послушание, но в моя случай се получи точно обратното.Точно това е хубавото създадени сме уникални и трябва да си останем себе си, защото по този начин правим света цветен.Всеки цвят е хубав, но ако си представя всичко само в жълто колкото и да го харесвам.....ами няма да е добре.Но идва и другия момент...какво е да си дете на хора "не от стадото" :?: Дали по някакъв начин не спъвам децата си :1044 Ако пък реша и подтисна всичко в мен и привидно приема стандартните норми на живот(не, че те са нещо лошо) няма самата аз да се чувствам добре и това неминуемо ще се отрази отново на децата.Ей такива ми ти неща мъчат къдравата ми главица :954
Декс, защо не пишете и за двете гледни точки за послушанието.
Чери, ти защо в събота си в офиса?
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Ver

Мнение от Ver »

Очевидно сме почти на една вълна :)

При нас: 5 -те класове децата, които желаят
подготвят презентации, най-добрите от които
ще бъдат избрани да представят класовете/чилището
(не съм много сигурна).
Мони пристига и ми го съобщава.
Иска да се изяваи, да събере овации.
НО не ѝ се полага труд, не мисли за идея.
Отхвърля подадени идеи и накрая съобщава,
че няма да заявява участие.

Ядосах ѝ се.
Значи заради единия мързел/страх от провал (евентуално),
изоставя всичко. Много лесно е това!
Ей, колко ме дразни посредствеността!
И да я накарам, ефекта ще е обратния ...
Няма да я карам разбира се.
Обаче ме е яд.

Ама то е най-лесно да стои да блее.

И к'во се оказава: май съм неква амбициозна майка :1052
cvety_rz написа:Декс, защо не пишете и за двете гледни точки за послушанието?
Добре :)
Ver

Мнение от Ver »

Сега след, като го написах това се чудя:
дали пък Симониното поведение, не е проява,
на това да НЕ си част от стадото?!

Всички ще превят презентации, тя пък не!
:1044

(де да беше ..., може би щях да съм по-доволна)

Абе, като се замисля, с какво глупости се занимавам,
вместо да си почивам :128

Май и аз не съм цвете за мирисане :)
...
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Мисля, че реагирах малко пресилено за послушанието. Беше съвсем първосигнално - все едно някой ми натисна копчето и очакваната реакция беше налице. Както и да е - домашното е написано - обяснението е кратко, като от речник. Яна пробва да мрънка, че не знае какво да пише, отхвърли няколко мои подмятания като неприемливи, дори нацупи устни да реве. Но след като категорично й заявих, че ще трябва или да напише собственото си мнение, или да отиде без домашно, тя все пак сътвори някакъв отговор. Така че сме някъде по средата - аз не се меся, тя угажда на госпожата, до колкото й е по силите и животът си върви. Забелязвам, че съм от майките, които искат децата да се справят сами, а не да са перфектни. Лошото е, че често ме спохожда мисълта, че го правя не толкова заради благото на детето, а от чист мързел/инат/умора и прочие слабовати причини. Понякога ужасно се депресирам от амбициони родители, които по цял ден са заети с ангажиментите на децата си, а аз нямам време да заведа моето на едни танци...
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Декс, и аз съм от майките, които искат децата им да се научат да се справят сами, пред това да са "перфектни"! И да, понякога и аз правя това не само заради благото на самия Алекс, а за мое лично удобство: да си осигуря почивка, време за мен самата, също така да почета книга или да сготвя на спокойствие... в крайна сметка, когато аз бях ученичка, кой ми пишеше домашните? - аз самата! Затова мисля, че си е съвсем в реда на нещата децата ни да си гледат техните задачи, ние - нашите. Въпреки че сме от един отбор, разбира се: семейството :940 Естествено, че детето ще ми помогне за нещо вкъщи, а аз на него за някое домашно... ако се налага. Не смятам, че е добре майката нито да е свръх амбициозна, нито да е напълно неглиже - както почти винаги в живота май че оптималният вариант е да се стремим към "златната среда", към умереност, към реализъм. Поне аз така мисля де, не налагам своята позиция никому.
Заключено